annemarie

8 april 2015

Een boek lezen? Dat is zo 20ste eeuws!

Lezen

Jongste zoon moet een boek lezen voor school. Gekozen wordt voor ‘Afblijven’ van Carry Slee, een aangrijpend boek over onzekerheid en verslaving. Omdat de bibliotheek sinds dit jaar uit het dorp is verdwenen, besluit ik het boek te kopen. Nu ligt het op tafel. Onaangeroerd. Want lezen? Dat is zo 20ste eeuws!

Liever zit hij achter de computer: met vierkante beeldschermogen spelletjes te spelen of filmpjes te kijken. In een donker hok, want met de gordijnen dicht, omdat zonlicht het zicht op het beeldscherm frustreert. Terwijl ík wil dat hij met het boek op de bank gaat zitten. Lezen zal hij: de boekpresentatie komt er immers aan.

Vaste klant van de bieb

Als puber las ik alles wat los en vast zat. Ik was vaste klant van de bibliotheek en ik vroeg steevast een boek voor mijn verjaardag of Sinterklaas. Ook nu lees ik nog graag, maar minder dan in mijn jonge jaren. Dat komt deels om dat ik veel minder vrije tijd heb, maar ook – ik geef het toe – door de afleiding van zoveel andere (sociale) media in deze tijd.

Weinig relevante artikelen

Benieuwd naar het leesgedrag van de gemiddelde Nederlandse jongere ging ik het internet op. Daar kwam ik tot mijn verbazing weinig relevante artikelen over dit onderwerp tegen. Zou hier zo weinig onderzoek naar zijn gedaan? Bovendien waren deze artikelen behoorlijk gedateerd en spraken ze elkaar tegen. Het blijkt in ieder geval dat jongeren steeds minder geïnteresseerd zijn in traditionele media. Dat verbaast mij niets, dat geldt ook voor volwassenen. We kunnen de hele dag nieuws consumeren op allerlei nieuwssites op computer, mobiel of tablet. Een open deur, dus.

Positieve invloed e-reader

In een ander artikel las ik dat uit een onderzoek is gebleken dat de e-reader een positieve invloed op het leesgedrag van jongeren heeft. Daar zie ik wel een kern van waarheid in. Boeken zijn tegenwoordig op alle devices te bekijken. En wil je als jongere niet meer zo’n duf boek in je handen hebben, dan is het altijd nog op een schermpje te lezen.

Leesschema

Mijn aanbod om mijn e-reader uit te lenen, werd niet opgepakt. Dus heb ik een traditioneel boek voor mijn zoon gekocht. Ook heb ik een schema opgesteld van hoeveel bladzijden hij per dag moet lezen. Ik weet dat hij lezen geen straf vindt. Vorig jaar heeft hij ook boeken voor school moeten lezen en dat deed hij met veel plezier. Hij moet alleen de rust vinden om alle af- en verleiding van de computer te weerstaan.

Rustmoment

Ik heb niet alleen een boek voor mijn zoon gekocht, ik heb ook mijzelf op een nieuw exemplaar getrakteerd: Up van Myrthe van der Meer. Samen met mijn zoon wil ik een rustmoment in de dag vinden om lekker te gaan lezen. Want, zoals de Britse schrijver en politicus sir Richard Steele ooit zei: lezen is voor de geest wat sport is voor het lichaam. Tijdloos, dus. Hoezo 20ste eeuws?2 reacties :


  1. Klazien Laansma
    8 april 2015, 10:59

    Lezen 20e-eeuws? We doen het de hele dag! Maar ja een boek lezen is weer wat anders. Misschien gunnen mensen zich dat genoegen alleen nog in de vakantie…

  2. Irene van Hooren
    10 april 2015, 08:19

    Jammer dat we ons door de sociale media laten weerhouden om een boek te lezen. Een boek lezen is niet ‘sociaal’ en dat is nou juist de kracht ervan. Je vertoeft een tijdje in je eigen hoofd, in je eigen verbeelding, zonder druk om snel te reageren of ergens iets van te vinden. Wie vaker een boek leest, hoeft niet op stilteretraite.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Network-wide options by YD - Freelance Wordpress Developer