klazien

27 maart 2014

Vrouw met lef

Portret Ingeborg Beugel

Eerst las ik de column van Youp van ‘t Hek, die begon met zijn conclusie: ‘Soms wil je dat een taboe een taboe blijft.’ Ik schrok tijdens het lezen van de walging en diepe weerzin waarmee hij zijn stukje opkookte. Van ‘t Hek verketterde een documentairemaakster (‘de mevrouw’ – haar naam vond hij het vermelden niet waard) – en in haar kielzog even alle vrouwen die de overgang ter sprake brengen. Zijn zure stukje had effect: mijn aanvankelijke interesse in de documentaire ‘Uitgebloe(i)d?’ was weg. Ik verwachtte een larmoyant egodocument vol zelfmedelijden. Een weekje later had ik een vriendin aan de lijn. “Zeg, heb jij die documentaire over de overgang gezien?” Ik vertelde dat ik erover gelezen had en toen geen zin meer had. “O nou, maar het is beslist de moeite waard. Die vrouw durft veel aan te kaarten.” Durf? Daarover had Youp niets geschreven. Op naar Uitzending gemist!   Ik zag een briljante documentaire, waarin programmamaakster Ingeborg Beugel (bouwjaar 1960) met humor en zelfspot op onderzoek gaat. Uitgaand van haar eigen ervaringen met de overgang ontzenuwt ze bakerpraatjes, taboes, toont medische en maatschappelijke feiten. Beugel onderwerpt zichzelf aan therapieën en plastische chirurgie – en laat zien wat er wél spannend en leuk blijft. Ze heeft een relatie met twee mannen (wat Youp vooral in het verkeerde keelgat schoot…) – allebei sympathieke, intelligente kerels. (Menig heterovrouw zal zich afvragen: waar háált ze die vandaan, hoe krijgt ze dit voor elkáár?). Beugel laat ook in korte gesprekjes zien hoe mannen en vrouwen een andere taal spreken (wat weer niets met leeftijd te maken heeft) en hoe ze daarin een modus vindt met beide partners. ‘Uitgebloe(i)d?’ is een van de vrolijkste en meest inspirerende documentaires die ik de laatste jaren heb gezien. Herkenbaar en vernieuwend door inderdaad dit taboe eens echt grondig aan te pakken. Ja, er is wel degelijk leven in en na de overgang! Dat toont Ingeborg Beugel op sprankelende manier. Haar zoektocht heeft oppervlakkig gezien een hoog ‘Agnes-gehalte’, maar ze werkt stiekemweg alle thema’s rond de overgang door. Ze stelt relevante vragen over de evolutionaire betekenis van deze levensfase. Gynaecologen, BN-ers, haar moeder, topvrouwen, maar ook middelbare scholieren en leraren gaan in op haar vragen.  Al met al een dikke aanrader voor de andere helft van de bevolking! Maar wat te denken van Youps intimiderende stukje vol scheldwoorden? Waar zou híj toch last van hebben?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *