klazien

6 februari 2017

6 tips tegen de winterdip

rivierlandschap bij hoog water

Een winterdip klinkt lichtvoetig, maar geloof mij: een echte winterdepressie is je ergste vijand. Als zzp-er met een creatief beroep kun je je die echt niet veroorloven! Wat te doen als die dip je vrijwel ieder jaar aangrijnst, tegen het eind van januari? In de loop der jaren heb ik een batterij aan slinkse trucs ontwikkeld om deze grote griezel te lijf te gaan of juist te ontlopen. Van afleidingsmanoeuvres tot evidence based methoden – en alles wat daar tussenin zit. Mijn state-of-the-art winter 2017:

  1. Baden in licht. Zorg ‘s morgens voor knalhard blauw LED-licht recht op je werkplek. Schakel het blauwe licht tegen 12.00 uur weer uit, anders slaap je ‘s nachts (nog) slechter. Zorg wel voor een flinke plens geel licht tijdens de rest van de dag. Wat ook helpt: een hagelwit werkblad dat het licht uit je lamp of TL-buis reflecteert. Win praktisch advies in bij een lichtexpert.
  2. Bewegen in de buitenlucht. Iedere dag eruit, minstens een half uur, liever nog een uur. Gewoon sjokken of shoppen, of iedere beweging buiten die zich aandient (roeien, langlaufen, schaatsen, wandelen, fietsen).
  3. Geen alcohol. Drank heeft zoals vrijwel alle drugs de eigenschap om je stemming te versterken. Een latent aanwezige dip kan in enkele uren opbollen tot een orkaan van een depressie door consumptie van een lekker flesje wijn. Lekker slapen lukt beter met een heel ouderwets drankje: warme melk met honing.
  4. Veel lachen. Ik zoek oude uitzendingen op van Koefnoen, Monty Python, Brigitte Kaandorp, Absolutely Fabulous. Slaap je slecht door Trump, Erdogan, Poetin of deze allemaal tegelijk? Kijk naar Arjen Lubach en zijn internationale satireteam. Bijna iedere dag komt er een (ei)land bij!
  5. Plannetjes maken. Als alle seinen op somberen staan, is het goed om vooruit te kijken. Welke plannetjes heb je voor het voorjaar en de zomer? Hoe ga je die uitvoeren? Begin vast met de voorbereiding van een leuk project, een stuk promotieonderzoek, een cursus, de vakantie, een wandel- of fietstocht. Geniet van de voorpret!
  6. Zonnebanken! Helaas is onomstotelijk bewezen dat gebruik van deze apparaten carcinogeen is. Mijn zonnepaleis wordt niet vet van mij: ik zet de zonnebank nog altijd in als laatste redmiddel, wat inhoudt dat ik van half januari tot half maart maximaal acht keer een kwartier in het tosti-ijzer kruip. Ik zie de dermatologen hun hoofd schudden. Tja, het is een afweging. Na dat kwartiertje voel ik mij herboren.

Aan deze bretels trek ik mij iedere winter als de baron van Münchhausen uit het moeras.

Gelukkig leef ik de laatste jaren in het zuiden des lands: …en dan is er carnaval! Daar kan geen krokus tegenop.

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *