mirjam

7 september 2014

Wereld Alfabetiseringsdag

Steeds vaker moet ik op zoek naar mijn leesbril. De ouderdom hè. Het begon met het moeizamer kunnen lezen van een boek in het gezellige schemerlicht van de avond en van de etiketten op de verpakkingen in mijn favoriete supermarkt. Inmiddels heb ik op vaste plekken in huis goedkope +2-brilletjes liggen: bij de was (om waslabels te kunnen lezen), in de keuken (voor recepten), in de woonkamer (voor kranten en boeken) en natuurlijk op mijn bureau (om mijn werk te kunnen doen en ‘il’ te kunnen onderscheiden van ‘ll’).

Door dat veelvuldige grijpen naar de leesbril realiseer ik me wat een enorme hoeveelheid schriftelijke informatie ik op een dag tot me neem. En hoe belemmerend het is als je dat niet kunt. Analfabetisme ontneemt je veel plezier en is vooral heel onhandig. Het maakt het wel erg moeilijk om verder te komen in je leven met dingen die je wél goed kunt. Je rijbewijs halen kan je wel vergeten, en voor het kopen van een treinkaartje kan je ook al niet meer bij een loket terecht. Vind maar eens een vacature en zie maar eens hoe je solliciteert en een contract tekent. Niet kunnen lezen kan  tot vervelende, zelfs dramatische situaties leiden als je simpele aanwijzingen in het openbare leven of formele corrrespondentie en formulieren niet begrijpt. Je hebt maar zo een deurwaarder op je stoep staan.

Ik voel me dan ook enorm bevoorrecht. Schrijven en lezen is niet alleen mijn broodwinning, het stelt me ook in staat om nieuwe dingen te leren, anderen te begrijpen en te bereiken. Soms vervloek ik de berg e-mails die elke dag binnenstroomt, maar ik kan me mijn leven en werk niet meer voorstellen zonder e-mail, whatsapp en al die andere ‘schriftelijke’ taal. Ik geniet van literatuur, poëzie en ondertitelde films, die mijn kijk op de wereld verdiepen en veranderen.

Ondertussen heb ik een mooie truc ontwikkeld om snel de krant te lezen als ik eigenlijk geen tijd heb: gewoon geen bril op, dan kan ik alleen de koppen en de teasers lezen.

En morgen, op Wereld Alfabetiseringsdag, doe ik mee met het Oegstgeester dictee, waarvan de opbrengst voor de Voorleesexpress is.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *