caren

7 februari 2013

Rustig blijven ademhalen

Met een endoscoop kun je iemand van binnen bekijken. Het is een lange, flexibele slang met alles erop en eraan: verlichting, een cameraatje, en soms kleine gereedschapjes om (bijvoorbeeld) stukjes weefsel weg te halen. Waar de arts de scoop in stopt, hangt helemaal af van het stukje mens dat hij of zij wil bekijken. Als het om je slokdarm of je maag gaat, gaat de scoop via je mond naar binnen. Dat kan makkelijk. Die dingen zijn zo dun, dat je gewoon langs de slang kunt blijven ademen. Als het om je endeldarm of je dikke darm gaat, moet de scoop natuurlijk via de anus naar binnen. De dunne darm is een twijfelgeval. Hij zit zo’n beetje in het midden, dus je kunt hem van twee kanten benaderen. Om in de dunne darm te komen (van welk vertrekpunt dan ook) moet de scoop wel een heel stuk afleggen. In dit geval gebruiken ze een scoop die met behulp van twee ballonnetjes heel voorzichtig door het spijsverteringskanaal wandelt.

De dunne darm is een twijfelgeval.

Het onderzoek heet dan ook dubbelballonenteroscopie.
Samen met een maag-lever-darmarts was ik een enorme stapel folders aan het (her)schrijven over allerlei endoscopische onderzoeken en behandelingen. Dat ging prima! De ‘Dubbelballonenteroscopie – oraal’ ging als een zonnetje. We waren meer dan tevreden over het resultaat.
En waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan? Handige technische snufjes zitten niet alleen in medische apparatuur, maar ook in tekstverwerkingsprogramma’s. Even zoeken en vervangen – en voilá: de ‘Dubbelballonenteroscopie – anaal’ was ook al klaar.

Hier moet ik even een ode aan de drukproef brengen. Schuif hem nooit ongelezen terzijde! Denk nooit dat je het nu wel weet! Lees elke letter, punt en komma alsof je die tekst van je levensdagen nog niet gezien hebt! Dankzij mijn gewoonte om elke drukproef te lezen alsof het om een nieuwe tekst gaat, kon ik nog net op tijd deze rampzalige zinnen weghalen: ‘De endoscoop wordt anaal ingebracht. U kunt rustig langs de slang blijven ademhalen.’
Ik slaakte een zucht van verlichting.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *