caren

5 oktober 2013

Op hun gezondheid!

Waar waren we gebleven?
Bij de patiënten; de mensen om wie het allemaal hoort te gaan in de geneeskunde. Daar horen u en ik ook af en toe bij, zelfs degenen met de gezondste geest in het gezondste lichaam.

Op het moment dat iemand patiënt is (eventjes maar, of misschien wel een leven lang) heeft hij of zij aandacht en zorg nodig. Toegankelijke informatie is daar een wezenlijk onderdeel van. Met de hoeveelheid informatie zit het meestal wel goed, maar de toegankelijkheid is dikwijls om te huilen. Dat zagen we al in mijn vorige blog, waar ik iets vertelde over mijn pogingen om patiënteninformatie in klare taal te gieten. En waar ik me afvroeg: slaag ik daar nou wel voldoende in?
Gelukkig zijn er instanties die zich ook met dit vraagstuk bezighouden. Ik citeer uit de website van De Nationale Schrijfwedstrijd:

Goede, efficiënte patiëntenzorg – waar elke individuele patiënt bij gebaat is, maar ook de samenleving als geheel – kan niet zonder goede communicatie. Daarom zal de Nationale Schrijfwedstrijd dit jaar de Gouden Veer toekennen aan de beste tekst uit het genre patiëntenvoorlichting.

Na enig aandringen en met de nodige zelftwijfel heb ik aan deze wedstrijd meegedaan. En afgelopen donderdag (3 oktober) kreeg ik bericht dat ik één van de vijf genomineerden ben. Op 14 november weet ik welke plaats de jury mij precies heeft toegekend. Tot die tijd koester ik alvast mijn bescheiden gouden donsveertje, want een nominatie is tenslotte al heel wat!

Omdat ik gisteren al wist dat ik vandaag deze blog nog moest schrijven, heb ik me met enige moeite gehouden aan de titel van mijn vorige blog: ‘U dient nuchter te blijven!’ Maar vandaag – met het weekend in het vooruitzicht – vind ik het tijd voor een glaasje champagne. Ik drink (met mate) op klare taal in het algemeen, op Klare Taal in het bijzonder en op de gezondheid van alle patiënten! Met de belofte dat ik me op mijn vakgebied voor hen zal blijven inzetten.

Proost!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *