caren

15 november 2013

Een (heel mooi) donsje!

Gisteren (14 november) was de uitreiking van de Gouden Veer 2013. Het thema van de schrijfwedstrijd was patiëntenvoorlichting. Mijn inzending was een patiëntenfolder met de titel ‘Verwijdering van de prostaat met de da Vinci operatierobot’.

De Gouden Veer 2013 ging helaas aan mijn neus voorbij, maar ik neem me vast voor de Veer 2014 wél te veroveren! Intussen mag ik trots zijn op het feit dat ik een van de vijf finalisten was. Dus oké, geen Veer, maar beslist een heel mooi Donsje!

Dit zei de jury over mijn inzending:

Over het onderwerp van deze brochure wil – statistisch gezien – zeker de helft van de zaal liever niets lezen. Nu gaat het stuk gelukkig ook over een technisch gadget – een operatierobot – dus wat dat betreft zou – werderom statistisch gezien – de helft van de zaal het met veel interesse lezen.

Maar bovenal gaat het stuk echter helaas ook over kanker en dan ook nog over prostaatkanker. Of meer in het bijzonder, het betreft een informatiefolder voor patiënten bij wie de prostaat verwijderd wordt met een operatierobot. Kortom deze folder gaat over een gevoelig onderwerp.

In de folder wordt op duideleijke en begrijpelijke wijze beschreven wat een patiënt te wachten staat die zo’n operatie met een robot moet ondergaan. Het verloop van de operatie en het gebruik van de robot worden uiteengezet. Dat blijkt een aantal grote voordelen te hebben.
Mij leek het trouwens het meest positief dat een robot geen trillende handen kan hebben!

Ook wordt in de folder beschreven hoe men zich het beste op de operatie kan voorbereiden en het tweede deel van de folder gaat vervolgens uitgebreid in op wat men na de operatie mag verwachten.

Natuurlijk moet ten eerste de inhoud van zo’n folder kloppen en hij moet zo volledig mogelijk zijn. Daarnaast is bij dit soort gevoelige onderwerpen ook de taal en de toon waarin geschreven wordt des te belangrijker.
Over al die aspecten heeft de jury grote lof.

De folder bevat alle informatie die je moet weten, de opzet is praktisch en procedureel, de tekst is goed gestructureerd en de kopjes zijn verhelderend, de taal is kraakhelder, moeiljike onderwerpen worden niet geschuwd en de lay-out is modern en vergroot de begrijpelijkheid van de tekst.

Kortom – als het onderwerp niet zo vervelend was – een tekst waar je erg blij van zou kunnen worden.

Ik was, op mijn beurt, weer heel erg blij met déze tekst. Ik ga dus zeker door met het schrijven van klare taal. Met of zonder Gouden Veer, altijd in het belang van de mensen die hun boodschap duidelijk willen verwoorden, maar vooral in het belang van de lezers.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *